Om

Skottårsorkestern är en ideell förening från Ronneby som genomför konserter framför allt i Blekinge och Småland.


Skottårsorkestern hade sitt första framträdande redan 2004-02-29 på Kulturcentrum i Ronneby. Orkestern var då bemannad med ca 45 musiker. Konserten var mycket lyckad med över 300 besökare och fick väldigt goda recensioner vilket gjorde att en fortsättning av mer kontinuerlig verksamhet började planeras. Det resulterade i att föreningen Skottårsorkestern bildades hösten 2005.


Musikerna är amatörer med hög musikalisk ambition som spelar ideellt.


Syftet med föreningen är bl.a. att:


  • Värna om blåsmusikens fortlevnad.
  • Engagera musiker från Blekinge, Småland och Skåne för att träffas och musicera över stads- och länsgränserna. På detta sätt byggs kontaktnät upp.
  • Ge konserter på hög musikalisk nivå.
  • Kunna ge unga duktiga musiker stipendier för fortsatt utveckling.


Under åren har orkestern framträtt som underhållningsorkester, blåsorkester, brassensemble och serenadensemble.


Lars Kvensler

Musikalisk ledare sedan 2011


Dirigenten och violinisten Lars Kvensler har Göteborg som sin bas.


Anställd vid GöteborgsOperan som violinist sedan 1989 började han dirigera i större omfattning år 2000.


Sedan 2008 som konstnärlig ledare för LisebergsOrkestern, en orkester som spelar musik från Mozart och framåt på Lisebergs olika scener. Han har i samband med detta samarbetat med artister som Melodifestivalvinnaren Magnus Bäcklund, jazzsångerskan Anna Sise, ungdomsidolen Moa Lignell, operasångerskan Malin Byström och vislegenden Sven-Bertil Taube. Ihop med Taube har han de senaste fem åren avslutat Göteborgs Kulturkalas med en konsert på Lisebergs Stora scen.


Efter att de senaste åren satsat på mer klassisk dirigentutbildning var det senaste uppdraget ett program med bl.a. Beethovens fjärde symfoni.


Lars Kvensler har de senaste åren gästat Blekinge som dirigent för Skottårsorkestern i Ronneby, Karlshamns Musiksällskap och vid Vintermusikskolan hos Marinens Ungdomsmusikkår.


Vid sidan av sitt arbete som violinist i GöteborgsOperans orkester är han ofta anlitad både som solist och med sin stråkkvartett och även som ungdomsinstruktör bl.a. i Västra Götalands Ungdomssymfoniker (VÄGUS).


Utbildningen till violinist tog sin början i kommunala musikskolan i Ronneby där Lars Kvensler är uppvuxen, fortsatte med musikhögskolestudier i Göteborg och avslutades med två år vid Franz Liszt Akademin i Budapest.